Behandelmethode
Dry Needling
Klininsch gezien leidt dry needling vaak snel tot een directe pijnvermindering en verbeterde mobiliteit van de betrokken spier(en) en gewrichten.
Mulligan concept
Mulligan heeft op systematische wijze deze twee meest voorkomende methoden met elkaar gecombineerd. Zijn technieken (zowel voor de wervelkolom als voor de armen en benen) zijn een combinatie van een passieve correctie (door de therapeut) en een actieve beweging (door de patiënt). Met deze techniek wordt snel en pijnvrij de functie van het gewricht teruggewonnen.
McKenzie methode
De mechanische diagnose en therapie voor a-specieke rugklachten is in de jaren ’50 ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw-Zeeland.
McKenzie gebruikt een eigen classificatiemodel, gebasseerd op symptomatologie van de patiënt. Er wordt bepaald welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt en daarna wordt vastgesteld welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven gegeven kunnen worden. Het doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van therapie en therapeut te maken en kans op recidieven aanzienlijk te verkleinen. De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal.
De McKenzie therapie is grotendeels “hands-off” voor de therapeut. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut geringe therapeutische technieken gebruiken.
Medical Taping Concept
De basis van het Medical Taping Concept (MTC) werd in de jaren ’70 gelegd en Japan en Korea. De achterliggende gedeachte is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed -en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur.
Als de spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
De gebruikte tape (‘Curetape’/ ‘Kinesiotape’) komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Hierdoor heeft de tape een soort liftende werking op de opperhuid. Er ontstaat zo ruimte in het gebied van de onderhuid, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Deze liftende werking geeft onmiddelijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden herstelt. De druk op de pijnreceptoren neemt af, waardoor de pijn vermindert.
Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij aanleggen van de sporttape ontstaat een drukverhoging, waardoor de bloed- en lymfecirculatie beperkt worden.
Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Met medical taping wordt het weefsel ondersteunt in zijn functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De anti-allergische, huidvriendelijke, ventilerende en watervaste eigenschappen zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden.
Samenvattend kunnen de effecten als volgt worden ingedeeld :
- spierfunctie verbeteren
- belemmeringen in bloedcirculatie en
- lymfeafvoer opheffen
- pijndemping
- ondersteunen van de gewrichtsfunctie
- neuro-reflectoire beïnvloeding
Voorbeelden van toepassingsgebieden:
- nabehandeling van blessures, ontstekingen of vochtophopingen
- houdingscorrectie
- behandeling van klachten door overbelasting (bijvoorbeeld KANS)
- reflectoire beïnvloeding zoals bij hoofdpijn
Afspraak maken?
Wilt u meer weten over onze behandelingen of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op