Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de lichaamscellen in. Oedeem ontstaat door een een verstoord evenwicht in aan-en afvoer van vocht. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt.

Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en op centrale plekken in de armen. De lymfknopen worden ook wel klieren genoemd. Deze filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bactereien, kankercellen, celresten etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in het lymfevocht omdat bloed en lymfebaan met elkaar in contact staan.

De lymfklieren maken ook witte bloedcellen. Deze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem van het lichaam. De kleppen in het lymefsysteem zorgen ervoor dat het lymfevocht niet terug kan stromen. Spieren zorgen ervoor dat het vocht tegen de zwaartekracht omhoog wordt gevoerd.

Vormen van oedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel door een verstoord evenwicht van aan en afvoer. Er wordt te weinig vocht afgevoerd door een verminderde transportcapaciteit van het systeem zelf. Een tweede oorzaak kan gelegen zijn in in een terugstomen van lymfevocht van uit de lymfevaatjes zelf.

Het vocht wordt dus niet goed verwerkt. Lymfoedeem wordt onder verdeeld in primair en secundair oedeem. Primair als de oorzaak in het systeem zelf is gelegen en secundair wanneer de oorzaak buiten het systeem ligt. Bijvoorbeeld door een trauma of operatie wanneer de klieren verwijderd zijn.

Venusoedeem

Veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze (ader) gedeelte van de bloedsomloop. Er wordt dan zoveel vocht uit de vaten geperst en dat kan het lymfesyteem niet verwerken. Hoge bloeddruk, trombose en spataderen
zijn hiervan bekende oorzaken.

Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht in het weefsel. Vet is een ophoping van eiwitten. Door de aanwezigheid van vet is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal. Als begeleidende symptomen zien we ; gezwollen lichaamsdeel en bewegingsbeperking in dat betreffende lichaamsdeel. Door het vocht kunnen de gewrichtsbanden verweken en dus verslappen waardoor de stabiliteit van het gewricht verminderd.

De therapie

Als u lymfoedeem heeft of vermoed, kunt u met ons contact opnemen. De oedeemtherapeut bekijkt en beoordeelt of u voor de therapie in aanmerking komt. Indien nodig neemt de oedeemtherapeut contact met uw huisarts of specialist op.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de therapie vanuit de basisverzekering. Voor de eerste aantal keren worden de behandelingen vergoed uit uw aanvullende verzekering, daarna uit de basisverzekering indien uw aandoening voor komt op de lijst chronische aandoeningen.

Vraag bij u zorgverzekeraar of oedeemtherapie vergoed wordt.

Afspraak maken?

Wilt u meer weten over onze behandelingen of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op